Gamla svenska långfilmer på SvT, cirkus och militärliv

Nils Poppes sista film i Bom-serien om sju filmer heter Dum-Bom, där han skojar om idealsamhället Bomsta, visades idag som Matinéfilm på SvT 1. Svensk långfilm från 1953, det år då jag för första gången gick på bio. Det var på biografen i Löberöd, 5 km från Askeröd där jag föddes. Då såg jag Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist.
I stan bor Camilla och tvillingbröderna Bom: Fabian, som det alltid går bra för, och den snälle Dumbom, som alltid har otur och råkar illa ut. Camilla måste flytta från stan när hennes mor dör och Dumbom skickas bort för att uppfostras på annat håll, och hamnar så småningom som clown på cirkus. Men Camillas och Dumboms vägar korsas igen. Fabian Bom är nu borgmästare i staden Bomsta, en stad han fått att blomstra genom sin enorma förmåga för perfektionism och effektivitet. Det enda ineffektiva som finns kvar i staden nu är en gammal bondgård som drivs av Fabians barndomsvän Camilla. En dag får Bomsta besök av en kringresande cirkus och Fabian Boms okände tvillingbror Dumbom visar sig vara cirkusens populäre clown. Det blir ett kärt återseende men bröderna inser snart att de är så olika två bröder kan bli. Nils Poppe spelar båda tvillingbröderna och Inga Landgré spelar Camilla Palm, arvtagerska till bondgården Rosengård. Andra skådespelare är Hjördis Pettersson, Dagmar Ebbesen och en ung Bibi Andersson, som påstår sig ha fått sin första kyss under inspelningen av filmen.
I går såg jag påKamrater i vapenrocken. Svensk långfilm från 1938 med skådespelare som Gösta Cederlund, Fritiof Billquist, Sigge Fürst, Elof Ahrle, och Sture Lagerwall. Om den värnpliktssmitande telearbetaren Loffe och hans olycksbroder Pelle som egentligen är skådespelare men ändå tvingas in i kronans kläder.
Filmen premiärvisades 28 januari 1938 på biograf Röda Kvarn i Strängnäs.

Dum-Bom: IMDB, Teatermuseet om Nils Poppe,
Kamrater i vapenrocken: Wikipedia, IMDB.

Min blogg på egen server!
Läs andra bloggar på: Intressant och på Nyligen.

Annonser
Det här inlägget postades i TV. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s